Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Τροφικές αλλεργίες και διατροφικές ετικέτες

Τροφικές αλλεργίες και διατροφικές ετικέτες

Η τροφική αλλεργία είναι μια ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού σε μια τροφή (αντιγόνο), που για τους περισσότερους ανθρώπους  είναι αβλαβής. Όμως, στα αλλεργικά άτομα, ο οργανισμός εκλαμβάνει την πρωτεΐνη της συγκεκριμένης τροφής ως απειλή και αντιδρά παράγοντας ουσίες όπως η ισταμίνη που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Αλλεργία μπορεί να εμφανίσει κάποιος σε οποιαδήποτε ηλικία, με πιο συχνή ηλικία εμφάνισης την παιδική, η οποία συνήθως εξαφανίζεται με το πέρασμα των χρόνων.

Υπάρχουν οκτώ τρόφιμα, που έχουν οριστεί ως τα κυριότερα αλλεργιογόνα. Αυτά είναι:

  • το γάλα
  • το αβγό
  • τα ψάρια
  • τα οστρακόδερμα θαλασσινά
  • η σόγια
  • το σιτάρι και γενικά τα σιτηρά
  • οι ξηροί καρποί και κυρίως η αραχίδα (αράπικο φιστίκι)
  • το σουσάμι

Τα αλλεργιογόνα αυτά μαζί με κάποια από τα συντηρητικά (θειώδη άλατα) πρέπει να καταγράφονται βάσει νόμου στις ετικέτες τροφίμων. Όμως, πολλές φορές στις διατροφικές ετικέτες τροφίμων αναγράφονται συστατικά τα οποία δεν παραπέμπουν στα οκτώ αλλεργιογόνα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην ανάγνωση των διατροφικών πληροφοριών αν είστε αλλεργικοί.  Τα αλλεργιογόνα συστατικά είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται είτε μέσα σε παρένθεση, είτε με έντονα γράμματα είτε στο τέλος του συνόλου των συστατικών ξεχωριστά.  Η ένδειξη «μπορεί να περιέχει» που συνοδεύεται από κάποια συστατικά, σημαίνει ότι στην ίδια γραμμή παραγωγής, στο ίδιο μηχάνημα με απλά λόγια, παρασκευάζονται και άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας και μπορεί να έχει μείνει κάποιος κόκκος από αυτά τα συστατικά και να έχει υποστεί επιμόλυνση το τρόφιμο που θα καταναλώσετε. Αυτή η ελάχιστη ποσότητα μπορεί να επικαθίσει στο συγκεκριμένο προϊόν και να προκαλέσει αντίδραση σε αλλεργικά άτομα που θα το καταναλώσουν.

Οι λέξεις  που συνήθως μπερδεύουν είναι οι εξής:

Για όσους έχουν αλλεργία στα σιτηρά ή δυσανεξία στην γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, πλιγούρι, σιμιγδάλι, αλεύρι και τα προϊόντα τους. Μπορούν όμως να καταναλώσουν ρύζι, καλαμπόκι, ταπιόκα, κινόα, φαγόπυρο, πατάτα, γλυκοπατάτα και τα άλευρα τους.

Οι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά δε θα πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα που η συσκευασία τους αναφέρει ότι περιέχουν γάλα, πυτιά, καζεΐνη, καζεινικό νάτριο, αλβουμίνη και λακτόζη.

Όσον αφορά την αλλεργία σε αυγό, απαιτείται προσοχή στις διατροφικές ετικέτες που αναγράφουν  αυγό, λεκιθίνη αυγού, αλβουμίνη, γαλακτωματοποιητής, λυσοζύμη, γλοβουλίνη, λεβιτίνη

Σε άτομα με αλλεργία σε θαλασσινά, ο κατάλογος των συστατικών δεν πρέπει να αναγράφει θαλασσινά, μαλάκια, οστρακοειδή, ψάρια και προϊόντα τους.

Ακόμη, για όσους εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την κατανάλωση προϊόντων των οποίων η συσκευασία αναφέρει στα συστατικά τις λέξεις ξηροί καρποί, αραχίδα, αραχιδέλαιο, σιναπόσπορος, μουστάρδα. Όσον αφορά τη σόγια, αυτή υπάρχει κρυμμένη στους γαλακτωματοποιητές ως λεκιθίνη σόγιας και στα προϊόντα της σόγιας.

Καλό θα ήταν τα αλλεργικά άτομα να ελέγχουν κάθε φορά την αναγραφή των συστατικών γιατί η σύνθεση τους μπορεί να έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που το αγόρασαν. Εάν δεν υπάρχει διατροφική ετικέτα ή το τρόφιμο δεν είναι συσκευασμένο, όπως τα προϊόντα αρτοποιείου ή το φαγητό εκτός σπιτιού και δε μπορείτε να λάβετε αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτό, καλό θα ήταν να μην το καταναλώσετε.

Κοντοπίδου Ειρήνη

Κλινικός διαιτολόγος, M.Sc.

www.adunatizw.gr

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Τα ζεστά ροφήματα του χειμώναΣυμβουλές διατροφής για αυστηρά χορτοφάγους (vegan)
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ