
ΥΛΙΚΑ: (3 τεμ. των 850g)
1 κιλό αλεύρι ζαχαροπλαστικής
40 g μπέικιν πάουντερ
200 g γάλα χλιαρό
500 g ζάχαρη
400 g μαργαρίνη
4 αβγά
200 g αμυγδαλόψιχα
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Λίγη βανίλια
Για το γλάσο: 300 g άχνη ζάχαρη
20 ml χυμό λεμονιού
30 ml ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό πρώτα τη μαργαρίνη να αφρατέψει στη γρήγορη ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη βανίλια και συνεχίζουμε στη γρήγορη ταχύτητα για άλλα 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Όταν αυτά έχουν απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, και τέλος την αμυγδαλόψιχα και το ξύσμα των εσπεριδοειδών. Ζυγίζουμε κομμάτια των 850 γραμμαρίων και τα βάζουμε σε χάρτινες φόρμες διαμέτρου 24 εκ. Απλώνουμε με μια μαρίζ ομοιόμορφα, τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά. Όταν κρυώσουν καλά φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά και το απλώνουμε. Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού.
Info: χάρη στο γλάσο που καλύπτει την επιφάνεια της, η συγκεκριμένη βασιλόπιτα έχει την ιδιότητα να διατηρεί τη φρεσκάδα της για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να στεγνώνει και να χάνει την υγρασία της.
Συνταγή: Ελένη Καμάρδα, Aρτοποιός, Ωρομίσθια εκπαιδευτικός ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Α-Ζ, στο τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) www.forummagazines.gr