Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ για την παγκόσμια ημέρα Διατροφής

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ για την παγκόσμια ημέρα Διατροφής

Η 16η Οκτωβρίου, επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, έρχεται να υπενθυμίσει  την ενίσχυση της διεθνούς και εθνικής αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας. Πράγματι, η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια  αποτελούν και οφείλουν να αποτελούν πρωταρχικό στόχο κάθε κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η παγκόσμια γεωργική παραγωγή εκτιμάται ότι θα πρέπει να αυξηθεί έως και κατά 70% μέχρι το 2050 για να καλύψει τις ανάγκες διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτή την πρόκληση, είναι σημαντικό όλες οι χώρες του κόσμου και όχι μόνο οι αναπτυσσόμενες, να συνειδητοποιήσουν και να ενισχύσουν το παραγωγικό δυναμικό της οικογενειακής γεωργίας (σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) είναι η οργάνωση της παραγωγής συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, δασοκομίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε επίπεδο οικογένειας, η οποία εξαρτάται κυρίως από την οικογενειακή εργασία), για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας και την εξάλειψη της φτώχειας μέσω της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει την πείνα, τον υποσιτισμό και την φτώχεια, ο άλλος μισός καλείται να αντιμετωπίσει την υπερκατανάλωση τροφίμων και την παχυσαρκία που τα τελευταία χρόνια τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η κατανάλωση τροφής δεν παίζει ρόλο μόνο στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας αλλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας και στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Για αυτό όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των τροφίμων, και γενικότερα η ποιότητα της διατροφής, είναι σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΤ έχει ήδη αναλάβει δράσεις που σχετίζονται με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού και τρανς λιπαρών, καθώς και με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Με αφορμή τη φετινή θεματική ενότητα της παγκόσμιας ημέρας διατροφής, “Οικογενειακή Γεωργία : Διατρέφοντας τον κόσμο, φροντίζοντας τη γη”, ο ΕΦΕΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη των αγροτικών οικογενειακών επιχειρήσεων μικρού μεγέθους και ειδικότερα την υποστήριξη της παραγωγής παραδοσιακών τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης. Νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί που θέτουν το πλαίσιο παραγωγής και διακίνησης παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς επίσης και της οικοτεχνικής παρασκευής τροφίμων φυτικής προέλευσης. Τέτοιες δράσεις όχι μόνο συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές αλλά και στη διατήρηση πολιτιστικών αξιών και παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών, όπως είναι το πρότυπο της Ελληνικής Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ο ΕΦΕΤ θα είναι πάντα αρωγός στη διαμόρφωση πολιτικών για την ενίσχυση της οικογενειακής γεωργίας, η οποία χαρακτηρίζεται διεθνώς (FAO) ως το πραγματικά   βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών του πλανήτη στο μέλλον.

 

www.efet.gr

Σεπ 20, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Παχυσαρκία: Ο «προθάλαμος» του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2Ανάκληση τροφίμου από τον ΕΦΕΤ λόγω εμφάνισης μούχλας
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ