
Normal
0
false
false
false
EL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Tο να νιώθει κάποιος σίγουρος για την εμφάνισή του έχει μια προνομιούχα συμβολή στη διάθεση και την ευζωία του (Graham, 1986; Johnson, et al., 1997). Τα καλλυντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους για να επηρεάσουν την εμφάνιση του προσώπου, ως εργαλείο ανάδειξης της γυναικείας ομορφιάς (Quant,1996). Eίχε θεωρηθεί ότι επειδή τα καλλυντικά επηρεάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που υπερέχουν στην αντίληψη της γυναικείας ελκυστικότητας, τα έντονα μακιγιαρισμένα πρόσωπα είναι πιο ελκυστικά από τα ίδια πρόσωπα χωρίς μακιγιάζ.
Το μακιγιάζ έχει γίνει μια καλλυντική διέξοδος που επικρατεί παντού με τα χρόνια (Etcoff, 1999). Το μακιγιάζ είναι ο φορέας δημιουργίας και απόδοσης του καλλωπισμού με τη χρήση καλλυντικών έγχρωμων μέσων που βελτιώνει τη γυναικεία ελκυστικότητα.
Η βάση make–up χρησιμοποιείται για να διορθώσει το χρώμα του δέρματος. Αποκρύπτει ατέλειες, όπως στίγματα ουλές, μαύρους κύκλους, κοκκινίλες και προωθεί τη διαύγεια, ομοιοχρωμία και καθαρότητα του δέρματος (Αucoin, 1997). Οι σκιές τονίζουν τα μάτια με τις αντιθέσεις των χρωμάτων (Quant,1996). Το μολύβι και το eyeliner δίνουν σχήμα στα μάτια και τονίζουν το περίγραμμά τους (Αucoin, 1997). Η μάσκαρα δίνει μήκος, όγκο και χρώμα ώστε τα μάτια να δείχνουν μεγαλύτερα. Ο συνδυασμός και των τριών μπορεί να μεταβάλει το μέγεθος των ματιών και να τους δώσει έμφαση, όπως φωτεινότητα σε σκοτεινά, μικρά ή εσώφθαλμα μάτια (Σαββίδου, 1998), επηρεάζοντας τη φυσική εμφάνιση του προσώπου (Αucoin, 1997). Κραγιόν διαφορετικών αποχρώσεων και υφής: υγρά, ματ, έχουν ποικίλες επιδράσεις στην ολική εμφάνιση και χαρακτήρα ενός προσώπου (Quant,1996). Είναι σημαντικό καλλυντικό για τη χρωματική ισορροπία του προσώπου, ιδίως όταν τα μάτια είναι έντονα μακιγιαρισμένα (Αucoin, 1997). Μπορεί να μειώσει το μέγεθος σε σαρκώδη χείλη, να δώσει όγκο σε πολύ λεπτά και να διαφοροποιεί το σχήμα τους αλλάζοντας την εικόνα του προσώπου (Αucoin, 1997; Johnson Gross, Stone, 1997).
Η νεανικότητα του προσώπου, η διατήρηση των παιδικών χαρακτηριστικών αρτιότερων συγκριτικά με του ενήλικα, όπως τα μεγάλα μάτια και σαρκώδη χείλη, μεγιστοποιεί την αντίληψη ελκυστικότητας του γυναικείου προσώπου (Perrett, Lee & Pentron–Voak, 1998; Jones, 1995; Johnston & Franklin, 1993). Ακόμη και η μορφή της υφής του δέρματος βελτιώνει την αντίληψη της γυναικείας ομορφιάς (Fink, Grammer & Thornhill, 2001), λόγω της συνεισφοράς των καλυπτικών προϊόντων στην υφή και ομοιομορφία του δέρματος. Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα πιο συμμετρικά πρόσωπα κρίνονται ως πιο ελκυστικά από εκείνα που παρουσιάζουν ασυμμετρία χαρακτηριστικών (Tovee, Tasker & Benson, 2000; Perrett, Burt, Penton–Voak, Lee, Rowland & Edwards, 1999; Thornhill & Grammer, 1999), αφού η μη συμμετρικότητα μπορεί να συνιστά δυσμορφία εκ γενετής ή επίκτητη ασθένεια ή να αντανακλά στρες (Thornhill & Muller, 1998; Gangestad & Buss, 1993).
Προϊόντα ομορφιάς, όπως το nose shadow πωλείται στις Ασιάτισσες γυναίκες (Li, 1992) για να δώσει σχήμα στη μύτη και να πετύχουν διόρθωση των χαρακτηριστικών, αφού η πλατιά γέφυρα της μύτης προσδίδει μεγαλύτερο πλάτος στο πρόσωπό τους. Το λευκό δέρμα είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό της θηλυκής ομορφιάς στην Ιαπωνία (Wagatsuma, 1967), το οποίο πετυχαίνεται εύκολα με την επιλογή πολύ ανοιχτόχρωμης βάσης στο πρόσωπό τους. To λευκό χρώμα είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του δέρματος με το οποίο οι Ιάπωνες ασκούν κριτική, αφού επιθυμούν το ανοικτότερο δέρμα των Αμερικανών, αλλά όχι την υφή του. Το Ιαπωνικό δέρμα είναι ωραίο, απαλό, με μικρούς πόρους, λίγες τρίχες, χαρακτηριστικά που δίνουν μια πιο θηλυκή εμφάνιση. Αυτό το αλαβάστρινο δέρμα τείνουν να αποδώσουν με τη χρήση καλυπτικών, διορθωτικών χρώματος, make up και πούδρας οι επαγγελματίες του μακιγιάζ, ώστε να καταστήσουν το δέρμα άψογο βελτιώνοντας την εικόνα του με σκοπό τη λήψη ικανοποίησης από το άτομο που δέχεται το μακιγιάζ (Μεγακλή, 2008).
Μεγακλή Θεογνωσία
Καθηγήτρια Αισθητικής και Κοσμητολογίας
MSc Κινησιολογία