
Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον παγκόσμια επιδημία και αναμφισβήτητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο ηλικίας του ανθρώπου. Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια εστιάζεται κυρίως στην παιδική παχυσαρκία, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, αφού τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τη χώρα μας να είναι ο πρωταθλητής! Περίπου το 44% των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα και το 11% παχύσαρκα. Η άποψη που επικρατούσε ότι το πλεόνασμα των κιλών όταν είμαστε παιδιά θα γίνει «μπόι» δεν ισχύει και έτσι στοιχεία έχουν δείξει ότι το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας (Υπέρταση, Δισλυπιδαιμίες, Σακχαρώδης Διαβήτης, κ.α.).
Η έλλειψη σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμιδική πρόσληψη (fast food) και τις πολλές ώρες ενασχόλησης με την τηλεόραση και τους υπολογιστές ευθύνονται κατηγορηματικά για την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και τα αυξημένα ποσοστά σωματικού λίπους. Μελέτες έχουν δείξει πως η παρακολούθηση τηλεόρασης έχει θετική επίδραση στην κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκισμάτων και γενικά ανθυγιεινών σνακ και αρνητική επίδραση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι διαφημίσεις τροφίμων ενδιάμεσα από παιδικά προγράμματα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας είναι μείζονος σημασίας και χρειάζεται η συνεργασία οικογένειας, σχολείου και πολιτείας. Ιδιαίτερα πρέπει να συμβάλλει η πολιτεία με καθιέρωση προτύπων στα σχολικά γεύματα και με ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων, ώστε τα τρόφιμα που πωλούνται να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, αλλά να γίνει και έλεγχος των διαφημιζομένων τροφών, κυρίως κατά την διάρκεια των παιδικών προγραμμάτων. Σημαντικό είναι η σωματική άσκηση να ενσωματωθεί στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και οι γονείς να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνο με αυτό της Μεσογειακής διατροφής!
Στελίνα Βασιλειάδη,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης
www.stelinasdiet.gr