Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Η «απενεχοποίηση» για τους λάτρεις της σοκολάτας

Η «απενεχοποίηση» για τους λάτρεις της σοκολάτας

Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το ρόλο της σοκολάτας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη δράση της σαν αντιυπερτασικό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nutrition», που έδειξε πως η σοκολάτα όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μειώνει και τα επίπεδα λίπους στο σώμα των νέων.

Η μελέτη περιελάμβανε 1458 εφήβους ηλικίας 12,5-17,5 ετών. Ξεκίνησε στηριζόμενη στα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (2012), όπου βρέθηκε πως η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας σε ενήλικες.

Έτσι σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει εάν η υψηλότερη ποσότητα κατανάλωσης σοκολάτας επίσης σχετίζεται με χαμηλό ΔΜΣ και χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό εφήβων, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής ωρίμανσης, άσκησης και διατροφής. Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως όντως η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό, τόσο του συνολικού όσο και του κοιλιακού λίπους με συνέπεια να μειώνεται και ο ΔΜΣ των εφήβων.

Το «κλειδί» πιθανώς βρίσκεται στην επίδραση των κατεχινών που έχει η σοκολάτα πάνω στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης αλλά και πάνω στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, δύο παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί τονίζουν πως η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο…

www.nutriexperts.gr

Cuenca-García M, Ruiz JR, Ortega FB, Castillo MJ; HELENA study group, “Association between chocolate consumption and fatness in European adolescents”, Nutrition. 2013 Oct 17. pii: S0899-9007(13)00346-8. doi: 10.1016/j.nut.2013.07.011.

 

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Χοιρινό με κυδώνιαΚυδώνι, το χρυσό μήλο!
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ