Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Ο Πλούτωνας το έδωσε στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη. Αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Βουδισμού, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους.

Το ρόδι θεωρείται το φρούτο της καλοτυχίας και της γονιμότητας, συνηθίζουμε να το σπάζουμε στην πόρτα μας την Πρωτοχρονιά και να το χρησιμοποιούμε σε γλυκά, σαλάτες, φαγητά αλλά και στα καλλυντικά. Η γνωστή σε όλους γρεναδίνη είναι το σιρόπι από τον χυμό του ροδιού και ήταν γνωστή από την εποχή του Σολομώντα, για τις ιαματικές της ιδιότητες. Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη γρανάδα που σημαίνει ροδιά.  Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για την συλλογή αυτού του καρπού καθώς φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο ωρίμανσής του.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Δρα προστατευτικά ενάντια σε λοιμώξεις, προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες για αυτό και χρησιμοποιείται σε καλλυντικές κρέμες, βοηθάει στην ακμή και την ξηροδερμία,βοηθά τα μαλλιά να δείχνουν γυαλιστερά και υγιή όταν περιέχεται σε σαμπουάν και μαλακτικές κρέμες και βοηθά να έχουμε λιγότερο εύθραυστα νύχια.

Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αυτές τις αντιοξειδωτικές ουσίες και υπερτερεί σε σχέση με το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι και το μύρτιλλο. Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η απόφραξη των αγγείων, το εμφράγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και δρα προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.  Έρευνες υποστηρίζουν ότι επιβραδύνει τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού και του προστάτη αλλά βοηθά και στην πρόληψή τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, των ουρολοιμώξεων, της δυσεντερίας και των αιμορροΐδων και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Κοντοπίδου Ειρήνη

Κλινικός διαιτολόγος, M.Sc.

www.adunatizw.gr

 

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Βγείτε «αλώβητοι» από τις γιορτές των Χριστουγέννων!Το διαιτητικό cheesecake!
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ