
Η σταφίδα είναι πλούσια σε πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Περιέχει φυτικές ίνες και φαινολικά συστατικά τα οποία θεωρούνται ότι ασκούν προστατευτική δράση στην υγεία του ανθρώπου. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από όλα τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και τα νωπά σταφύλια, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης των αντιοξειδωτικών κατά τη διαδικασία της ξήρανσης.
Εκτός από την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι σταφίδες έχουν και χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (49-64), κάτι που κάνει το τρόφιμο ιδιαίτερα κατάλληλο για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Μελέτες έχουν αξιολογήσει την επίδραση της κατανάλωσης της κορινθιακής σταφίδας στην υγεία και ιδιαίτερα στον έλεγχο στου σακχάρου του αίματος
Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο 72ο ετήσιο Συνέδριο των Αμερικανών Διαβητολόγων φάνηκε πως η κατανάλωση σταφίδων τρεις φορές τη μέρα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σακχάρου μετά τα γεύματα σε σχέση με άλλα σνακ ίσης θερμιδικής αξίας. Η έρευνα έγινε μεταξύ 46 ανδρών και γυναικών και εν συγκρίσει με τις αρχικές τιμές, όσοι έτρωγαν σταφίδες, εμφάνισαν μειωμένες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 0,12%.
Σε άλλη μελέτη (Kanelos PT etal, 2013) συμμετείχαν υγιείς εθελοντές (n=9) και διαβητικοί ασθενείς (n=11) που λάμβαναν 36γρ σταφίδες ή 2 ισοδύναμα σταφίδας την ημέρα για 6 μήνες ή 50g γλυκόζη ως τρόφιμο αναφοράς για τους εθελοντές. Παρατηρήθηκε κυρίως μείωση στα επίπεδα της διαστολικής αρτηριακής πίεσης στην ομάδα των διαβητικών και φάνηκε πως η σταφίδα κατάφερε να αναστείλει την αύξηση των επιπέδων λεπτίνης στο αίμα τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης φαίνεται να συμμετέχουν στην παθογένεια των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία επιπλοκών.
Τέλος σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο «International Journal of Sport» σε ασθενείς με διαταραχή της γλυκόζης νηστείας, βρέθηκε πως οι σταφίδες μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά από τα γεύματα. Η κατανάλωση 3 ισοδυνάμων σταφίδας πριν από την άσκηση οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την ινσουλίνη από ό, τι αν καταναλωθεί ενεργειακή μπάρα ή ποτό γλυκόζης που περιέχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων.
Με βάση λοιπόν τις έρευνες η σταφίδα κρίνεται ένα ασφαλές προϊόν να καταναλώνεται από διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, με ευεργετικά αποτελέσματα στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και γενικότερα στην κατάσταση της υγείας τους.
www.nutriexperts.gr