Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Καρπούζι: νερό με ζάχαρη ή ένα θρεπτικό φρούτο;

Καρπούζι: νερό με ζάχαρη ή ένα θρεπτικό φρούτο;

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φρουτοσαλάτα. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει χυμός ή γρανίτα, ο χυμός του μπορεί να προστεθεί σε κοκτέιλ και να γίνει φρουιτ-παντς. Τέλος, η φλούδα του μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού, σε συνδυασμό με μέλι και κανέλα μας δίνει μια πεντανόστιμη πίτα, και φυσικά μη παραλείψουμε το τέλειο συνδυασμό του με τη φέτα.

Ο λόγος για ένα φρούτο συνώνυμο του καλοκαιριού, το καρπούζι!

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη πως το καρπούζι είναι νερό με ζάχαρη, το καρπούζι είναι στην πραγματικότητα ένα τρόφιμο που μας προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών και φυσικά λίγες θερμίδες.

100gκαρπούζι περιέχουν περίπου 31kcals, 0gλιπαρά και 7gυδατανθράκες. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, νιασίνη, και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και φυσικά μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως εκτός από σημαντική πηγή όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό.

Οφέλη στην υγεία:

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι γνωστό πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων, όπως το καρπούζι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αυξάνει την ενέργεια, και γενικώς προάγει την υγεία του ανθρώπου.

Πιο συγκερκιμένα το καρπούζι:

  • Είναι πλούσιο σε νερό (92%) και ηλεκτρολύτες, τα οποία το καθιστούν εξαιρετικό σνακ για να καταπολεμήσουμε την αφυδάτωση των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Έτσι λοιπόν παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Είναι μια πλούσια πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της αντιοξειδωτικής του ικανότητας. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως το καρπούζι είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου από την τομάτα.
  • Είναι πλούσιο σε L-Citrulline, ένα αμινοξύ το οποίο μειώνει τους μυικούς πόνους μετά από άσκηση. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αθλητές, και δημοσιέυθηκε στο περιοδικό «JournalofAgricultureandFoodChemistry» τον Ιούλιο του 2013 φάνηκε πως ο χυμός καρπουζιού βοήθησε στην επαναφορά των καρδιακών παλμών μετά την άσκηση, καθώς και μείωσε τους μυικούς πόνους μετά την άσκηση.
  • Βρέθηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Αμερικάνο περιοδικό Υπέρτασης, βρέθηκε πως η χορήγηση χυμού καρπουζιού μείωσε την αρτηριακή πίεση  σε παχύσαρκους ασθενής μέσης ηλικίας με ήπια υπέρταση.
  • Είναι εξαιρετικό για την επιδρεμίδα και τα μαλλιά, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Μια κούπα καρπούζι καλύπτει το 20% περίπου σε βιταμίνη Cτων ημερήσιων αναγκών μας.

Μη ξεχνάτε πως το κλειδί για καλή υγεία είναι μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων, φρούτων και λαχανικών,  παρά η κατανάλωση συγκεκριμένων τρόφιμων. Οι σωστές διαιτητικές συνήθειες είναι αυτές που θα μας προστατέψουν από τις διάφορες ασθένειες.

 

Φαίδρα Δάγκογλου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc
Food Science and Technology/ Food Safety
 
 

 

 

Σεπ 20, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση προϊόντος Εμφιαλωμένο Φυσικό Μεταλλικό νερό “Σέλι”Σαλάτα καρπούζι με mozzarella και βασιλικό
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ