Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Κοτόπουλο – Ποιότητα και γεύση με λίγες θερμίδες

Κοτόπουλο – Ποιότητα και γεύση με λίγες θερμίδες

Το κρέας από κοτόπουλο ανήκει στα λευκά κρέατα και έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή θρέψη και ανάπτυξη του ανθρώπου. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κοτόπουλο παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα παιδιά και τους εφήβους, στους αθλητές και τις έγκυες καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής ποιότητας, καθώς περιέχουν μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων, που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει σε ποσοστό >90% για τη σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών.

Εκτός από τις απαραίτητες πρωτεΐνες όμως προσφέρουν στον οργανισμό και :

  • σίδηρο, ο οποίος ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης είναι απαραίτητος για τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τους ιστούς. Απαραίτητος για κορίτσια στην εφηβεία και αθλήτριες, που οι ανάγκες σε σίδηρο είναι αυξημένες. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου, η ένταξη λοιπόν του κοτόπουλου στη διατροφή τους θα τους βοηθήσει να ανεβάσουν τα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης.

  • φώσφορο, ο οποίος ως συστατικό του φωσφορικού ασβεστίου είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του σκελετικού ιστού. Ιδιαίτερα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

  • σελήνιο, ως γνωστό αντιοξειδωτικό προστατεύει τον οργανισμό από το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, συμμετέχοντας έτσι στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

  • νιασίνη (Β3), είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Είναι ουσιώδες διατροφικό στοιχείο τόσο για τον άνθρωπο, γιατί, ως συστατικό του συνενζύμου Α, κατέχει έναν ρόλο κλειδί στο μεταβολισμό του οργανισμού.

Τέλος, το κρέας του κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για απώλεια βάρους, αφού χαρακτηρίζεται με

  • μικρότερο αριθμό θερμίδων,

  • λιγότερα λιπαρά και

  • λιγότερη χοληστερίνη,

συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κόκκινου κρέατος.

Είναι λοιπόν μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με προβλήματα χοληστερίνης καθώς και για ασθενείς που ο γιατρός τους συνέστησε μια άλιπος διατροφή.

Τα λίπη φυτικής ή ζωικής προέλευσης, αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής και διακρίνονται σε κορεσμένα , μονοακόρεστα και πολύακόρεστα.

  • Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, καθώς και της LDL χοληστερόλης. Αύξηση αυτών οδηγεί στην εμφάνιση κάποιων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως αθηρωματικής πλάκας, στεφανιαίας νόσου, υπερλιπιδαιμίας, κ.α.

  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βελτιώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο) έχει συσχετισθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, των οποίων πιο γνωστά τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Ενδεικτικά :

150g κοτόπουλο ψητό μας δίνει

279kcals

21g λίπος 5.25g κορεσμένο

10.8g μονοακόρεστο

3.6g πολυακόρεστο

120mg χοληστερόλη

 

150g μοσχάρι ψητό κατσαρόλας μας δίνει

443kcals

31g λίπος 10g κορεσμένο

16,2g μονοακόρεστο

2,4g πολυακόρεστο

120mg χοληστερόλη

150g χοιρινή παντσέτα μας δίνει

597kcals

52g λίπος 19,35g κορεσμένο

21,15g μονοακόρεστο

7,8g πολυακόρεστο

158mg χοληστερόλη

 

ΔΑΓΚΟΓΛΟΥ ΦΑΙΔΡΑ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Msc

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ in “Food Science and Technology /Food Safety”

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Κεφίρ και υγείαΣυμβουλές διατροφής για αθλητές
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ