
Το κρέας από κοτόπουλο ανήκει στα λευκά κρέατα και έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή θρέψη και ανάπτυξη του ανθρώπου. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κοτόπουλο παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα παιδιά και τους εφήβους, στους αθλητές και τις έγκυες καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής ποιότητας, καθώς περιέχουν μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων, που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει σε ποσοστό >90% για τη σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών.
Εκτός από τις απαραίτητες πρωτεΐνες όμως προσφέρουν στον οργανισμό και :
-
σίδηρο, ο οποίος ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης είναι απαραίτητος για τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τους ιστούς. Απαραίτητος για κορίτσια στην εφηβεία και αθλήτριες, που οι ανάγκες σε σίδηρο είναι αυξημένες. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου, η ένταξη λοιπόν του κοτόπουλου στη διατροφή τους θα τους βοηθήσει να ανεβάσουν τα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης.
-
φώσφορο, ο οποίος ως συστατικό του φωσφορικού ασβεστίου είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του σκελετικού ιστού. Ιδιαίτερα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
-
σελήνιο, ως γνωστό αντιοξειδωτικό προστατεύει τον οργανισμό από το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, συμμετέχοντας έτσι στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
-
νιασίνη (Β3), είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Είναι ουσιώδες διατροφικό στοιχείο τόσο για τον άνθρωπο, γιατί, ως συστατικό του συνενζύμου Α, κατέχει έναν ρόλο κλειδί στο μεταβολισμό του οργανισμού.
Τέλος, το κρέας του κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για απώλεια βάρους, αφού χαρακτηρίζεται με
-
μικρότερο αριθμό θερμίδων,
-
λιγότερα λιπαρά και
-
λιγότερη χοληστερίνη,
συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κόκκινου κρέατος.
Είναι λοιπόν μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με προβλήματα χοληστερίνης καθώς και για ασθενείς που ο γιατρός τους συνέστησε μια άλιπος διατροφή.
Τα λίπη φυτικής ή ζωικής προέλευσης, αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής και διακρίνονται σε κορεσμένα , μονοακόρεστα και πολύακόρεστα.
-
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, καθώς και της LDL χοληστερόλης. Αύξηση αυτών οδηγεί στην εμφάνιση κάποιων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως αθηρωματικής πλάκας, στεφανιαίας νόσου, υπερλιπιδαιμίας, κ.α.
-
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βελτιώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο) έχει συσχετισθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
-
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, των οποίων πιο γνωστά τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.
Ενδεικτικά :
150g κοτόπουλο ψητό μας δίνει
|
279kcals 21g λίπος 5.25g κορεσμένο 10.8g μονοακόρεστο 3.6g πολυακόρεστο 120mg χοληστερόλη |
|
150g μοσχάρι ψητό κατσαρόλας μας δίνει
|
443kcals 31g λίπος 10g κορεσμένο 16,2g μονοακόρεστο 2,4g πολυακόρεστο 120mg χοληστερόλη |
|
150g χοιρινή παντσέτα μας δίνει
|
597kcals 52g λίπος 19,35g κορεσμένο 21,15g μονοακόρεστο 7,8g πολυακόρεστο 158mg χοληστερόλη |
|
ΔΑΓΚΟΓΛΟΥ ΦΑΙΔΡΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Msc
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ in “Food Science and Technology /Food Safety”