Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Μειώστε τη ζάχαρη στο Μισό… σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Μειώστε τη ζάχαρη στο Μισό… σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι τρώμε πάρα πολλή «κρυφή» ζάχαρη όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα.

Όποιος θέλει να προστατεύσει την υγεία του πρέπει να μειώσει στο μισό την κατανάλωση ζάχαρης, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Το 2002 η σύσταση του ΠΟΥ ήταν η καθημερινή πρόσληψη της ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.  Σε νέες οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει πως η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων παρέχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία μας και προσθέτει ότι αυτή είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται.

5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης είναι ισοδύναμο με περίπου 25gr ζάχαρησ την ημέρα (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού) για έναν ενήλικα κανονικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα, είτε φυσικά εμπεριέχονται σε προϊόντα όπως το μέλι και οι χυμοί φρούτων, δεν αφορά όμως τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και λαχανικών.

Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ = 4 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) σάκχαρα. Ένα κουτάκι (330ml) κανονικού αναψυκτικού περιέχει 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.how-to-drink-less-soda

Υπάρχει   ανησυχία ότι η κατανάλωση σακχάρων, ιδίως αυτών που προέρχονται από  ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης και έτσι σε μια ανθυγιεινή διατροφή, αύξηση του σωματικού βάρους και σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs), όπως  αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, τα ελεύθερα σάκχαρα οδηγούν στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων και ιδιαίτερα της τερηδόνας.

Ο στόχος της παρούσας κατευθυντήριας οδηγίας του ΠΟΥ είναι να δώσει συστάσεις για την κατανάλωση των σακχάρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των μη μεταδοτικών νόσων σε ενήλικες και παιδιά, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και τον έλεγχο του σωματικού βάρους και της τερηδόνας.

http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

Σεπ 20, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Υπολογισμός δείκτη μάζας σώματοςΒασιλικός Πολτός – Η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης!
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ