
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι τρώμε πάρα πολλή «κρυφή» ζάχαρη όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα.
Όποιος θέλει να προστατεύσει την υγεία του πρέπει να μειώσει στο μισό την κατανάλωση ζάχαρης, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Το 2002 η σύσταση του ΠΟΥ ήταν η καθημερινή πρόσληψη της ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Σε νέες οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει πως η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων παρέχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία μας και προσθέτει ότι αυτή είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται.
5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης είναι ισοδύναμο με περίπου 25gr ζάχαρησ την ημέρα (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού) για έναν ενήλικα κανονικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα, είτε φυσικά εμπεριέχονται σε προϊόντα όπως το μέλι και οι χυμοί φρούτων, δεν αφορά όμως τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και λαχανικών.
Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ = 4 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) σάκχαρα. Ένα κουτάκι (330ml) κανονικού αναψυκτικού περιέχει 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Υπάρχει ανησυχία ότι η κατανάλωση σακχάρων, ιδίως αυτών που προέρχονται από ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης και έτσι σε μια ανθυγιεινή διατροφή, αύξηση του σωματικού βάρους και σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs), όπως αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, τα ελεύθερα σάκχαρα οδηγούν στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων και ιδιαίτερα της τερηδόνας.
Ο στόχος της παρούσας κατευθυντήριας οδηγίας του ΠΟΥ είναι να δώσει συστάσεις για την κατανάλωση των σακχάρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των μη μεταδοτικών νόσων σε ενήλικες και παιδιά, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και τον έλεγχο του σωματικού βάρους και της τερηδόνας.
http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/