Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Μεσογειακή διατροφή, ο σύμμαχος μας στη παιδική ρινική αλλεργία και το άσθμα.

Μεσογειακή διατροφή, ο σύμμαχος μας στη παιδική ρινική αλλεργία και το άσθμα.

Η παρουσία άσθματος και ρινικών αλλεργιών έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στη παιδική ηλικία. Ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να έχει οδηγήσει σε αυτήν την αύξηση είναι και η διατροφή. Η στροφή σε έναν πιο δυτικού τύπου τρόπο ζωής με αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα, όπως η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή και η μείωση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών φαίνεται να επηρεάζουν αυτή τη σχέση.

Αρκετές πρόσφατες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε Μεσογειακές (Ελλάδα, Ισπανία) και μη χώρες ενισχύουν τη συσχέτιση μεταξύ μεσογειακής διατροφής και μείωσης του παιδικού άσθματος ή της αλλεργικής ρινίτιδας. Στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης, το 2001 πραγματοποιήθηκε έρευνα  σε 690 παιδιά ηλικίας από 7-18 χρόνων η οποία έδειξε πως η μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτικό ρόλο στην αλλεργική ρινίτιδα, ενώ στο συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή) η προστατευτική δράση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Μια από τις υποθέσεις σχετικά με το άσθμα και τη διατροφή υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και οι βιταμίνες, είναι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση εμφάνισης άσθματος και ρινικών αλλεργιών. Αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και γι’ αυτό πρέπει να ενταχθούν στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής των παιδιών μας!

Τι περιλαμβάνει όμως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής:

  • Καθημερινή κατανάλωση Δημητριακών ολικής άλεσης και των προϊόντων τους (Ψωμί, Φρυγανιές, ανεπεξέργαστα ζυμαρικά, αναποφλοίωτο ρύζι). Αυτή η ομάδα αποτελεί τη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η σχέση που μπορεί να έχει η κατανάλωση δημητριακών με το άσθμα δεν έχει διερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό.
  • Άφθονη και καθημερινή κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Από έρευνες έχει βρεθεί πως η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική επίδραση στο ενεργό άσθμα (Μπακοπούλου, 2009).
  • Καθημερινή κατανάλωση Ελαιόλαδου. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Αντικαταστήστε όλες τις λιπαρές ύλες (μαγειρική, σαλάτες) με ελαιόλαδο. Καταναλώστε το με μέτρο μιας και ανήκει στα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα.
  • Κατανάλωση Οσπρίων 2-3 φορές την εβδομάδα. Είναι πλούσια σε νιασίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιοτίνη. Μαγειρέψτε τα με ελαιόλαδο για ένα μαγικό, εύγεστο και πλούσιο σε βιταμίνες πιάτο!
  • Μέτρια κατανάλωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιλέξτε 2-3 μερίδες την ημέρα. Πλούσια σε ασβέστιο για γερά κόκκαλα!
  • Μέτρια κατανάλωση Ψαριών και Πουλερικών. Προτιμήστε τα 2-3 φορές την εβδομάδα. Περιέχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα, λιγότερη χοληστερίνη και καλύτερα λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών βρέθηκε ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και πιθανόν προστατεύουν τα παιδιά από αλλεργίες.
  • Μέτρια κατανάλωση Αυγών. Δώστε στο παιδί σας αυγό 2-3 φορές την εβδομάδα. Δε φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγού και μείωση του άσθματος.
  • Μέτριες ποσότητες Ξηρών Καρπών. Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (ω-3), και μαγνήσιο που από έρευνες βρέθηκε πως προστατεύει από το άσθμα. Καταναλώστε τους ωμούς.
  • Μειωμένη κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος και των προϊόντων του. Προτιμήστε άπαχο κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 αλλά και κορεσμένα λιπαρά. Οι μελέτες που έδειξαν συσχέτιση της κατανάλωση κρέατος με το άσθμα είναι ελάχιστες.
  • Περιορισμένη κατανάλωση Γλυκών.  Είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά.
  • Χρησιμοποιείστε λιγότερο Αλάτι στο μαγείρεμα και αποφύγετε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου φαίνεται να επιδρά αρνητικά στα συμπτώματα του άσθματος.
  • Περιορίστε την κατανάλωση του έτοιμου φαγητού. Έρευνα σε παιδιά (13-17 ετών) έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων από ταχυφαγία συσχετίστηκε με αυξημένο επιπολασμό άσθματος σε εφήβους (Huang 2001).

Η υιοθέτηση ενός μεσογειακού προτύπου διατροφής και κυρίως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών κατά την παιδική ηλικία, είναι πιθανόν να έχει προστατευτική δράση σε αναπνευστικές αλλεργικές παθήσεις. Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό γι’ αυτό συμβουλευτείτε ειδικούς υγείας.

Μην ξεχνάτε πως η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στη διατήρηση της καλής υγείας αλλά και στην επίτευξη της μακροζωίας!

Φαίδρα Δάγκογλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc in Food Science and Technology/Food Safety

Στελίνα Βασιλειάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Ανακοίνωση ΕΟΦ για Pure Caffeine tabs 200mg - προϊόν για την καύση του λίπουςΟ χυμός παντζαριού νικάει την υπέρταση!
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ