
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
300γρ. ταχίνι
250ml νερό
600γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
100γρ ζάχαρη
40γρ μπέικιν
Για τη γέμιση:
5-6 μήλα
100γρ ζάχαρη
2 κουτ. Γλυκ. Κανέλα
50γρ μέλι
50γρ φρυγανιά (γαλέτα)
100γρ καρύδια (χοντροκομμένα)
100γρ σταφίδες ξανθές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα σκεύος χτυπάμε σιγά σιγά το νερό με το ταχίνι. Όταν ενωθούν, προσθέτουμε το μπέικιν και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε καλά. (η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή). Τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε στην ψύξη για 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μέγεθος της αρεσκείας μας βουτυρώνουμε τη φόρμα ( ή φορμάκια), αλείφουμε με λίγο ταχίνι, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι ζύμης. Στη συνέχεια τρυπάμε με πιρούνι και ψήνουμε στους 180oC για 40 λεπτά όταν είναι μικρά ή 1 ώρα όταν είναι σε φόρμα διαμέτρου 32 εκ. Όταν κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Ένα μηλοπιτάκι με ταχίνι των 100 γραμμαρίων μας δίνει μόνο 220kcals. Το ταχίνι (πολτός σησαμιού) περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε, Β1, Β2, και Β6. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου. Προσοχή όμως, είναι ένα αρκετά θερμιδογόνο τρόφιμο, λόγω των λιπιδίων που περιέχει.
Από την αρτοποιό Ελένη Καμάρδα, Ωρομίσθια εκπαιδευτικό ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Διατροφικό σχόλιο – Nutriexperts Η συνταγή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Βιοτεχνική Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική, τεύχος 168 (Ιαν-Φεβρ 2013) www.forummagazines.gr