Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Ξινόγαλα (αριάνι)

Ξινόγαλα (αριάνι)

Το αριάνι ή αϊράνι ή ελληνικό οξύγαλα, κοινώς ξινόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού που μερικές φορές περιέχει και αλάτι. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ η Τουρκία θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αριάνι στο κόσμο.

Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό ή πρόβειο ημιάπαχο παστεριωμένο γάλα. Παράγεται από τη φυσική ζύμωση γάλακτος ή βουτυρογάλακτος με φιλικά για τον οργανισμό οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά).

Είναι ένα προϊόν εύγευστο, εύπεπτο και πολύ υγιεινό λόγω των  προβιοτικών που περιέχει σε σχέση με το γάλα, τα οποία εμπλουτίζουν την εντερική μας χλωρίδα.

Το ξινόγαλα αποτελεί καλή εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα. Ενδείκνυται και σε περιπτώσεις λοιμώξεων και αποτελεί πολύτιμο αρωγό της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται, έχει σύσταση πιο πυκνή ή πιο αραιή ενώ η γεύση του είναι υπόξινη γεγονός που υποδηλώνει τη στενή συγγένειά του με το γιαούρτι. Σε μερικές χώρες (Αρμενία, Αφγανιστάν) χρησιμοποιούν στην παρασκευή του νερό με ανθρακικό, κάτι που δίνει μια αίσθηση πιο δροσιστική και το κάνει πιο χωνευτικό.

Άλλοι πάλι το χρησιμοποιούν μετά από ένα γεύμα αρκετά καυτερό για να δροσιστούν και να καταπολεμήσουν την «καυτερή» αίσθηση. .

Συνήθως διατίθεται σε πλαστικό μπουκάλι των 330ml, 500ml ή του 1lt.

Η σύσταση ενός ποτήρι Αριάνι (250 ml):

Θερμίδες 102-110Kcal
Πρωτεΐνες 8,3-8,5 g
Υδατάνθρακες 9,3-10 g
Λιπαρά 3,8-4,2 g
Ασβέστιο 260-320mg
Φώσφορος 213mg
Νάτριο 0,1g

 

Στελίνα Βασιλειάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr

Σεπ 20, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για την Παγκόσμια Ημέρα ΠαχυσαρκίαςΕνημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος «Σκόρδο σε άλμη»
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ