
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, στο οποίο επισημαίνεται ότι η σωματική αδράνεια είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας περίπου 3,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τρεις ενήλικες δεν είναι αρκετά δραστήριος.
Η σωματική αδράνεια αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs):
21-25% των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου.
27% του διαβήτη.
30% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως σωματική δραστηριότητα οποιαδήποτε σωματική κίνηση παράγεται από τους σκελετικούς μυς και απαιτεί δαπάνη ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων κατά την εργασία, το παιχνίδι, τις δουλειές του σπιτιού και τη συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Ο όρος «σωματική δραστηριότητα» δεν πρέπει να συγχέεται με την “άσκηση”, η οποία είναι μια υποκατηγορία της σωματικής δραστηριότητας και είναι προγραμματισμένη, δομημένη, επαναλαμβανόμενη και στοχεύει στη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:
- Για παιδιά και εφήβους: 60 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης δραστηριότητας ανά ημέρα.
- Για ενήλικες (18+): 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.
Ο ΠΟΥ μαζί με την UNESCO, αναπτύσσει ένα πρόγραμμα «Ποιότητα Φυσικής Αγωγής» στα πλαίσια του «Παγκοσμίου Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών 2013-2020″, που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της φυσικής αγωγής σε όλο τον κόσμο.
Στόχος είναι τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, να μειώσουν την έλλειψη σωματικής άσκησης κατά 10% έως το 2025.
Physical activity: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/