
Ο πιο γλυκός και ταυτόχρονα πιο δροσιστικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους είναι το παγωτό!!! Ποιο όμως είναι το παγωτό με τις λιγότερες θερμίδες και ποια είναι αυτά που θα πρέπει να μετριάσουμε φέτος το καλοκαίρι;
Τα κύρια συστατικά του παγωτού είναι το γάλα, η κρέμα γάλακτος ή το βούτυρο, η ζάχαρη ή η γλυκόζη, και το κακάο (για προϊόντα με γεύση σοκολάτας). Εκτός από τις βασικές αυτές ύλες για το παγωτό απαιτούνται και άλλα υλικά, όπως αρωματικές ύλες, γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές (οι οποίοι βοηθούν στην καλύτερη ενσωμάτωση των υλικών, τις περισσότερες φορές είναι φυσικού π.χ. τα αυγά), και πρόσθετες ύλες όπως είναι σιρόπια, ξηροί καρποί, μπισκότα, τα οποία διαφοροποιούν το παγωτό από ένα άλλο.
Είδη παγωτού
Παγωτό χύμα: Κατά μέσο όρο ένα κυπελλάκι παγωτό μπορεί να έχει 300 -400 θερμίδες. Μία μπάλα βανίλια περιέχει 4-6% λιπαρά και περίπου 150 θερμίδες, ενώ μία μπάλα σοκολάτα περιέχει 7-13% λιπαρά και περίπου 240 θερμίδες. Αν προσθέσουμε στο παγωτό μας ένα από τα παρακάτω, σιρόπι σοκολάτας, σαντιγί, ξηρούς καρπούς, τρούφα, ή το συνοδεύσουμε με βάφλα ή μπισκότο, οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν και τις 600- 700.
Σορμπέ: φτιάχνονται από τη σάρκα των φρούτων και με αρκετή ζάχαρη. Έχουν πλούσια υφή και γλυκιά γεύση. Σε αντίθεση με τα παγωτά, δεν περιέχουν λιπαρά και, επιπλέον, διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά τους. Επειδή όμως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. Έχουν περίπου 100 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
Παρφέ : είναι ένα παγωμένο γλύκισμα με βάση την κρέμα γάλακτος και τα αυγά. Η πυκνή σύστασή του δεν απαιτεί συνεχές ανακάτεμα κατά τη διάρκεια που παγώνει ώστε να παραμείνει αφράτο (όπως το παγωτό ή τα σορμπέ , που περιέχουν αρκετό νερό στο μείγμα τους). Ετσι, για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιείται μηχανή παγωτού. Περιέχει 25-30% λιπαρά και έχει περίπου 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Frozen yogurt: συνήθως παρασκευάζεται αναμιγνύοντας γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ζάχαρη, ορό γάλακτος, ίσως κάποια άλλη γλυκαντική ουσία, όπως η δεξτρόζη, αρωματικές ουσίες όπως η βανίλια ή η μαστίχα, κακάο ή κάποιο φρούτο για την παρασκευή διαφορετικών γεύσεων και κάποιον σταθεροποιητή ώστε το παγωμένο γιαούρτι να αποκτήσει κρεμμώδη και βελούδινη υφή. Το frozen yogurt αποτελεί μια καλή εναλλακτική επιδορπίου, με θερμιδική απόδοση σχεδόν ανάλογη της γρανίτας ή του σορμπέ (δηλαδή 100 – 120 θερμίδες ανά 100 γρ.), αλλά πρέπει πάντα να εκλαμβάνεται ως επιδόρπιο και όχι ως γιαουρτάκι. Να προσθέσουμε βέβαια πως οι θερμίδες αυτές αφορούν τις απλές μορφές του παγωμένου γιαούρτιού κι όχι αυτές με πρόσθετες γεύσεις όπως πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, μπισκότα, κ.α..
Παγωτό μηχανής: παρασκευάζεται στην στιγμή και περιέχει γάλα, κρέμα γάλακτος, η ανάδευση του όμως στις ειδικές μηχανές το κάνει να ενσωματώνει περισσότερο αέρα στην σύσταση του και να μην δημιουργεί κρυστάλλους. Η διαδικασία αυτή το καθιστά πιο μαλακό στην υφή (soft). Έχει γύρω στις 200 θερμίδες στην μικρή τυποποιημένη μερίδα.
Τυποποιημένα: τα βρίσκουμε έτοιμα στα ψυγεία των εταιρειών, συσκευασμένα σε κυπελάκι, χωνάκι ή ξυλάκι, γρανίτες, σορμπέ φρούτων και 0%. Συγκρίνοντας τις θερμιδική τους αξία θα λέγαμε, ότι το παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας) έχει λιγότερες θερμίδες από το κυπελάκι.
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πως όσο περισσότερες πρόσθετες γεύσεις ή συστατικά έχει ένα παγωτό, τόσο θα αυξάνονται πάντα και οι θερμίδες του.
Για να γλιτώσουμε, λοιπόν, τις περιττές θερμίδες και να μην επηρεαστεί η σιλουέτα μας:
- Επιλέγουμε παγωτό με φρούτα, όπως φράουλα, λεμόνι, μπανάνα ή φυσική γεύση βανίλια
- Επιλέγουμε παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτες, οι θερμίδες των οποίων δεν ξεπερνούν τις 100-150kcals
- Επιλέγουμε παγωτά διαίτης, που περιέχουν 0% λιπαρά ή /και 0% ζάχαρη και δεν ξεπερνούν τις 90kcals /100g
Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, η συνετή κατανάλωση του (1 -2 φορές την εβδομάδα) και οι σωστές επιλογές θα μας επιτρέψουν να το απολαύσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τη σιλουέτα μας.
Φαίδρα Δάγκογλου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc
In Food Science and Technology / Food Safety