
Υλικά Α μίγμα (προζύμι)
500 γρ αλεύρι δυνατό (τσουρεκιού) κοσκινισμένο
500 γρ χλιαρό νερό
100 γρ φρέσκια μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
Β μίγμα (σε κατσαρόλα)
230 γρ βούτυρο αγελάδος
500 γρ ζάχαρη
10 γρ αλάτι
1 πορτοκάλι χυμό κ ξύσμα
1 πρέζα σκόνη μαστίχα Χίου
40 γρ σκόνη μαχλέπι
½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
6 αυγά
Γ μίγμα (στο τέλος)
1300 με 1500 γρ αλεύρι δυνατό τσουρεκιού κοσκινισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε πρώτα το Α μίγμα στο ζυμωτήριο σε χαμηλή ταχύτητα να γίνει ένας χυλός και αφήνουμε να φουσκώσει μέσα στο ζυμωτήριο. Όσο φουσκώσει το προζύμι μας, βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το Β μίγμα με την εξής σειρά….πρώτα λιώνουμε το βούτυρο….στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη με όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και ανακατεύουμε καλά!! Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τα αυγά και ομογενοποιούμε. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το Β μίγμα μέσα στο Α μίγμα και βάζουμε το ζυμωτήριο σε χαμηλή ταχύτητα να ξεκινήσει το ζύμωμα..(ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ..ΙΣΑ ΙΣΑ ΝΑ ΧΛΙΑΡΥΝΟΥΝ)
Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο ζυμωτήριο και Γ μίγμα. Ζυγώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα κ πάρουμε μια απαλή ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια. Σταματάμε το ζυμωτήριο και σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τηνναφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό περιβάλλον για 40 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια και αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την κόβουμε σε τεμάχια των 350 γρ έκαστος και πάθουμε σε μπάλες. Σκεπάζουμε πάλι με μια μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου. Μετά, πλάθουμε τις μπάλες σε μικρά φυτίλια στην αρχή (περίπου 20 εκατοστά) και στη συνέχεια αφού ξεκουραστούν για 10 λεπτά πλάθουμε σε φυτίλια περίπου 1 μέτρο. 2 φυτίλια βγάζουν ένα τσουρέκι!!! Πλάθουμε ανά 2 φυτίλια σε σχήμα σταυρού και κάνουμε τα τσουρέκια μας.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Αλείφουμε τα τσουρέκια με 2 αυγά χτυπημένα σε μισό λίτρο νερό (αυγό κ νερό για μην μαυρίσουν γρήγορα τα τσουρέκια μας) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Αναστάσιος Αθανασιάδης, Pastry Chef, καθηγητής εργαστηρίων αρτοζαχαροπλαστικής τέχνης στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ Θεσσαλονίκης