Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Στέβια – «Ζάχαρη» χωρίς θερμίδες!

Στέβια – «Ζάχαρη» χωρίς θερμίδες!

H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Νότια Αμερική και Ιαπωνία και πιο πρόσφατα έγινε δημοφιλής σε Ασία και ΗΠΑ σαν το φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως γλυκοζίτες στεβιόλης (η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη), που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Δεν περιέχει θερμίδες και είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ έχει εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Commision Regulation EU No1131/2011).

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν και πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα αυτά τα συστατικά που περιέχει της προσδίδουν επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, που μελετούνται στην επιστημονική κοινότητα, όπως αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική κι επουλωτική δράση. Επιπλέον η στέβια σε αντίθεση με τη ζάχαρη δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της τερηδόνας.

Ποια είναι η χρήση της?

Τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινής κρυσταλλικής ζάχαρης ή και άλλων γλυκαντικών υλών σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, γλυκίσματα, διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα για διαβητικούς και ειδικά προϊόντα διατροφής.

Σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ουσίες, η στέβια είναι σταθερή, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκύτητά της ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες έως και 200οC.

Διατίθεται συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία από τα περισσότερα φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, και σούπερ μάρκετ.

Είναι κατάλληλη για Διαβητικά άτομα?

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους διαβητικούς γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης.  Παρόλ’ αυτά τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, επειδή είναι άγνωστο εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο.

Άλλες χρήσεις της

Δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με την  χρήση της στέβιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της.

Ένα από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει είναι προβλήματα πέψης. Μια ουσία που περιέχει (στεβιοσίδη), μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα και δυσφορία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και διακόψετε τη κατανάλωση της.

Στελίνα Βασιλειάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr

 

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Ενημέρωση του ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση μη ασφαλούς τσίλι, λόγω υψηλής συγκέντρωσης αφλατοξινώνΣαλάτα σπανάκι με ξερά σύκα και σουσάμι
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ