
H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Νότια Αμερική και Ιαπωνία και πιο πρόσφατα έγινε δημοφιλής σε Ασία και ΗΠΑ σαν το φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως γλυκοζίτες στεβιόλης (η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη), που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Δεν περιέχει θερμίδες και είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ έχει εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Commision Regulation EU No1131/2011).
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν και πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα αυτά τα συστατικά που περιέχει της προσδίδουν επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, που μελετούνται στην επιστημονική κοινότητα, όπως αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική κι επουλωτική δράση. Επιπλέον η στέβια σε αντίθεση με τη ζάχαρη δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της τερηδόνας.
Ποια είναι η χρήση της?
Τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινής κρυσταλλικής ζάχαρης ή και άλλων γλυκαντικών υλών σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, γλυκίσματα, διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα για διαβητικούς και ειδικά προϊόντα διατροφής.
Σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ουσίες, η στέβια είναι σταθερή, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκύτητά της ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες έως και 200οC.
Διατίθεται συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία από τα περισσότερα φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, και σούπερ μάρκετ.
Είναι κατάλληλη για Διαβητικά άτομα?
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους διαβητικούς γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης. Παρόλ’ αυτά τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, επειδή είναι άγνωστο εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο.
Άλλες χρήσεις της
Δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με την χρήση της στέβιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της.
Ένα από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει είναι προβλήματα πέψης. Μια ουσία που περιέχει (στεβιοσίδη), μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα και δυσφορία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και διακόψετε τη κατανάλωση της.
Στελίνα Βασιλειάδη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης