
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1kg αλεύρι για πίτα
20g αλάτι
2 αβγά
120g ηλιέλαιο
30g ξύδι
450g νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ποσότητα του νερού, το ηλιέλαιο, το ξύδι και τα αβγά σε μέτρια ταχύτητα, να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι με το υπόλοιπο νερό και τέλος το αλάτι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 100 γραμμαρίων και τα αφήνουμε σε σκέυος αλευρωμένο ελαφρώς. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και πανί βαμβακερό και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1500g κολοκυθάκια
100g κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2g αλάτι
1g πιπέρι
50g φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε σε ρεντέ τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε να βγούν τα υγρά τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθάκια, τον άνιθο, αλάτι, πιπέρι και τέλος τη φρυγανιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και φτιάχνουμε τα φύλλα. Ανοίγουμε φύλλα των 100 γραμμαρίων με νισεστέ και απλώνουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό και με τα 2 χέρια ταυτόχρονα, το στρίβουμε 3-4 φορές. Τοποθετούμε σε ταψί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. Αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30-50 λεπτά. Ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 200οC.
Η συνταγή αυτή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Βιοτεχνική Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική, τεύχος 182, σελ. 42. http://www.forummagazines.gr
Από την αρτοποιό Καμάρδα Ελένη, ωρομίσθια εκπαιδευτικό ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης