
Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφουμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8mm σε μέγεθος και εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης.
Υπολογίζεται ότι μόνο το 5% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός μια παρόμοια κατάσταση του συνδρόμου. Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή.
Τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας είναι:
- Διαταραχές περιόδου και άστατος κύκλος
- Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας και προβλήματα γονιμότητας
- Αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα
- Προβλήματα ακμής
- Δυσκολία στην απώλεια βάρους ή/και πρόσληψη βάρους
- Ανδρικού τύπου παχυσαρκία (αυξημένη εναπόθεση κοιλιακού λίπους)
- Κατάθλιψη και εναλλαγές διάθεσης
- Αδυναμία και λέπτυνση των μαλλιών
- Δυσανεξία στους υδατάνθρακες
Μελλοντικά μπορεί να εκδηλωθούν σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της ινσουλινοαντίστασης που παρατηρείται στις γυναίκες με ΣΠΩ, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, καρδιοπάθειες, κ.ά.
Διατροφικοί Στόχοι:
Ερευνητές πιστεύουν πως οι βασικοί στόχοι της διαιτητικής αντιμετώπισης είναι η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και η αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους. Για την επίτευξη αυτών των στόχων κρίνονται απαραίτητες κάποιες διατροφικές αλλαγές, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Έτσι συστήνεται:
- Μείωση του βάρους (5-10%) εάν η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη.
- Περιορισμός των απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη και τα γλυκά.
- Προτίμηση στους σύνθετους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι κλπ) με έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και βοηθούν στην πιο ομαλή αύξηση σακχάρου στο αίμα. Επίσης παρέχουν και τις κατάλληλες φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα για την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά (ζωικό λίπος).
- Έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.
- Καθημερινή άσκηση γιατί μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των επιπέδων ινσουλίνης. Συνιστάται μέτριας έντασης άσκηση σε καθημερινή βάση ή μέρα παρά μέρα για περίπου 30-45 λεπτά, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι.
- Μικρά και συχνά γεύματα για τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.
- Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, όπως φρούτα και λαχανικά
Μελέτες έχουν δείξει ότι στην απώλεια βάρους αυτών των γυναικών βοηθάει περισσότερο η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, παρά η θρεπτική σύσταση της διατροφής τους.
Στελίνα Βασιλειάδη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης