
Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Εκτός από φρέσκα ένας άλλος τρόπος να τα απολαύσουμε είναι και οι χυμοί τους, οι οποίοι αποτελούν ένα ευχάριστο και δροσερό ποτό ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι φυσικοί χυμοί μας δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μας τονώνουν, παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό μας.
Λέμε ναι στους φυσικούς χυμούς γιατί:
- Είναι πηγή υδατανθράκων, που αποτελεί το βασικό καύσιμο του οργανισμού και δίνει άμεση ενέργεια
- Δεν έχουν λίπος και περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C (χυμοί εσπεριδοειδών), φυλικού οξέος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Περιέχουν ποσότητα φλαβονοειδών ίδια με αυτή του φρέσκου φρούτου.
- Αποτελούν φυσική πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής ή οποία οδηγεί σε εμφάνιση ασθενειών και γήρας
- Βοηθάνε στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και άρα την άμυνα του οργανισμού
- Είναι εύχρηστοι αφού αποτελούν εύκολη λύση για όσους είναι στη δουλειά, ή κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, στο σχολείο, κ.α.
Προσοχή όμως:
- Από άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, λόγω του ότι ανεβάζουν πιο γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή απορροφούνται πιο γρήγορα σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα
- Να καταναλώνονται με μέτρο αφού έχουν αρκετές θερμίδες. 1 ποτήρι φυσικού χυμού αντιστοιχεί περίπου σε 2 με 3 φρούτα (120-150Kcal)
- Πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μόλις παρασκευαστούν, (ειδικά χυμοί πλούσιοι σε βιταμίνη C), γιατί λόγω της έκθεσης στη θερμοκρασία και τον αέρα μέρος της βιταμίνης C χάνεται
- Δεν είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα οι οποίες βοηθούν και στον έλεγχο της όρεξης
- Στους συσκευασμένους χυμούς, ιδιαίτερα όσους αναγράφουν πάνω τη λέξη νέκταρ φρούτου ή φρουτοποτό, λόγω της ζάχαρη που περιέχουν και επομένως της αυξημένης θερμιδικής τους αξίας
Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και καλύτερα σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε μια ανάσα δροσιάς ή που είμαστε εκτός σπιτιού για πολλές ώρες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις καλό είναι να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και φυσικά πάντα φρούτα της εποχής τους.
Στελίνα Βασιλειάδη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης www.stelinasdiet.gr