
Υλικά
1 kg Αλεύρι Πετρόμυλου Ολικής
1 kg Αλεύρι 90%
1 kg Αλεύρι 70% Δυνατό
450 g Προζύμι
120 g Μαγιά
100 ml Πετιμέζι
35 g Αλάτι
100 g Λιναρόσπορους ξανθούς
100 g Σουσάμι ακατέργαστο
2 lt Νερό
Κολοκυθόσπορους για διακόσμηση
Εκτέλεση
Προσθέτουμε στο ζυμωτήριο πρώτα τα στερεά υλικά της συνταγής, μετά τα υγρά και 3΄ πριν το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 20΄. Ζυγίζουμε 400 g πλάθουμε σε τετράγωνο σχήμα, ψεκάζουμε με νερό και βουτάμε την επιφάνεια σε κολοκυθόσπορους. Λαδώνουμε τα τσέρκια σε τετράγωνο σχήμα, τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα ζυμάρια στη στόφα για 30΄. Ψήνουμε στους 210ºC για 35΄-40΄. Βγάζουμε από τα τσέρκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 5 λεπτά, ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές.
Διατροφικό Σχόλιο
Η ελαφριά γεύση του λιναρόσπορου σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα του σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα προϊόντα με λιναρόσπορο μια πολύ καλή επιλογή διατροφής και δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας.
1 φέτα των 80 g μας δίνει (περίπου):
182 kcals
7,6 g πρωτεΐνη
2,7 g λίπη
37g υδατάνθρακες
0,4 g ω-3 λιπαρά οξέα
Ο λιναρόσπορος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε α-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, κ.α.) έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.
Επίσης περιέχει φυτοοιστρογόνα και κυρίως την ουσία λιγνάνη, που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Έτσι λοιπόν, προλαμβάνει τον καρκίνο ή καθυστερεί την εξέλιξη του, προστατεύει την καρδιά, μειώνει την χοληστερίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα διαιτητικών ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων και βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Τέλος, ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και είναι πλούσιος σε φυλικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και χαλκό.
Εκτός από τις ευεγερτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, το πετιμέζι προσδίδει στο ψωμάκι ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το πετιμέζι θεωρείται μια φυσική γλυκαντική ύλη και συγκεντρώνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού, καθώς 1 μέρος πετιμέζι προέρχεται από 5 μέρη χυμού σταφυλιού ή 6 μέρη νωπής ρόγας σταφυλιού. Είναι άριστη πηγή σιδήρου, καθώς και καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου.
ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη αυτή συνταγή
την Καμάρδα Ελένη, Αρτοποιό,
Ωρομίσθια Εκπαιδευτικό στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, τμήμα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
Διατροφικός σχολιασμός :
Δάγκογλου Φαίδρα
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc