Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / 16/10/2013 – Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού με θέμα: «Η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από τα υγιεινά συστήματα τροφίμων»

16/10/2013 – Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού με θέμα: «Η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από τα υγιεινά συστήματα τροφίμων»

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO-Food and Agriculture Organisation), θέσπισε το Νοέμβριο του 1979 την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού. Σκοπός του είναι να τονίσει το μείζον πρόβλημα της πείνας που μαστίζει παγκοσμίως, καθώς και να αναδείξει την έννοια του επισιτισμού και της πρόσβασης στην τροφή παγκοσμίως. Δεν θα πρέπει, λοιπόν να ονομάζουμε την ημέρα αυτή ημέρα δίαιτας ή μεσογειακής διατροφής ή σωστής διατροφής.

Κάθε χρόνο ο FAO δίνει και ένα θέμα στην ημέρα αυτή, φέτος το θέμα είναι  «Η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από τα υγιεινά συστήματα τροφίμων. Τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων με στόχο την ασφάλεια τροφίμων και τη διατροφή».

Η ελλιπής διατροφή και ο υποσιτισμός στις μέρες μας μπορεί να εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Παγκοσμίως 842 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται κάθε ημέρα, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έχουν μειωμένη ανάπτυξη και δεν θα αναπτύξουν ποτέ πλήρως τις σωματικές και πνευματικές τους ικανότητες. Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα του FAO, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Από την άλλη, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό κι από αυτούς το 1/3 είναι παχύσαρκοι και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

Αυτή τη χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, ο FAO προωθεί την έννοια των συστημάτων τροφίμων και καλεί όλους, από τους καταναλωτές μέχρι όσους εμπλέκονται στα συστήματα και είναι υπεύθυνοι, να αναγνωρίσουν τι ρόλο μπορεί να παίξει ο κάθε ένας για να γίνουν αυτά τα συστήματα πιο υγιεινά για τον άνθρωπο και για τον πλανήτη.

Ένα σύστημα τροφίμων απαρτίζεται από το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τους θεσμούς και τις διαδικασίες, κάτω από τις οποίες γεωργικά προϊόντα (προϊόντα από τη φύση) παράγονται, επεξεργάζονται και διακινούνται/ διανέμονται στους καταναλωτές. Ένα Βιώσιμο Σύστημα Τροφίμων χρησιμοποιεί σωστά τα τρόφιμα που μας δίνει η μητέρα Γη, εξοικονομώντας πηγές και για τις επόμενες γενιές, σεβόμενο το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους.  Λιγότερο γνωστό, όμως, παραμένει ότι τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (π.χ. χρήση γης και υδάτινων πόρων, απόβλητα κ.α.) και στην οικονομία.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τα τρία μηνύματα κλειδιά που επισημαίνει ο FAO:

  1. Η καλή διατροφή εξαρτάται από τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες
  2. Η υγιεινή διατροφή προϋποθέτει ένα υγιεινό σύστημα τροφίμων, μαζί με επιμόρφωση, υγεία, υγιεινή και άλλους παράγοντες
  3. Ένα υγιεινό σύστημα τροφίμων μπορεί να γίνει εφικτό με τις κατάλληλες πρακτικές, κριτήρια και κανονισμούς.

Επομένως, η άρρηκτη σχέση που συνδέει τη θρέψη με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επεκτείνεται και στη σωστή, επαρκή και ορθολογική παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.

www.nutriexperts.gr

Πηγή FAO www.fao.org

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Διατροφικές ανάγκες Παιδιών και ΕφήβωνΗ Ειρήνη Κοντοπίδου στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ