
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO-Food and Agriculture Organisation), θέσπισε το Νοέμβριο του 1979 την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού. Σκοπός του είναι να τονίσει το μείζον πρόβλημα της πείνας που μαστίζει παγκοσμίως, καθώς και να αναδείξει την έννοια του επισιτισμού και της πρόσβασης στην τροφή παγκοσμίως. Δεν θα πρέπει, λοιπόν να ονομάζουμε την ημέρα αυτή ημέρα δίαιτας ή μεσογειακής διατροφής ή σωστής διατροφής.
Κάθε χρόνο ο FAO δίνει και ένα θέμα στην ημέρα αυτή, φέτος το θέμα είναι «Η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από τα υγιεινά συστήματα τροφίμων. Τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων με στόχο την ασφάλεια τροφίμων και τη διατροφή».
Η ελλιπής διατροφή και ο υποσιτισμός στις μέρες μας μπορεί να εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Παγκοσμίως 842 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται κάθε ημέρα, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έχουν μειωμένη ανάπτυξη και δεν θα αναπτύξουν ποτέ πλήρως τις σωματικές και πνευματικές τους ικανότητες. Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα του FAO, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Από την άλλη, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό κι από αυτούς το 1/3 είναι παχύσαρκοι και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
Αυτή τη χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, ο FAO προωθεί την έννοια των συστημάτων τροφίμων και καλεί όλους, από τους καταναλωτές μέχρι όσους εμπλέκονται στα συστήματα και είναι υπεύθυνοι, να αναγνωρίσουν τι ρόλο μπορεί να παίξει ο κάθε ένας για να γίνουν αυτά τα συστήματα πιο υγιεινά για τον άνθρωπο και για τον πλανήτη.
Ένα σύστημα τροφίμων απαρτίζεται από το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τους θεσμούς και τις διαδικασίες, κάτω από τις οποίες γεωργικά προϊόντα (προϊόντα από τη φύση) παράγονται, επεξεργάζονται και διακινούνται/ διανέμονται στους καταναλωτές. Ένα Βιώσιμο Σύστημα Τροφίμων χρησιμοποιεί σωστά τα τρόφιμα που μας δίνει η μητέρα Γη, εξοικονομώντας πηγές και για τις επόμενες γενιές, σεβόμενο το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους. Λιγότερο γνωστό, όμως, παραμένει ότι τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (π.χ. χρήση γης και υδάτινων πόρων, απόβλητα κ.α.) και στην οικονομία.
Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τα τρία μηνύματα κλειδιά που επισημαίνει ο FAO:
- Η καλή διατροφή εξαρτάται από τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες
- Η υγιεινή διατροφή προϋποθέτει ένα υγιεινό σύστημα τροφίμων, μαζί με επιμόρφωση, υγεία, υγιεινή και άλλους παράγοντες
- Ένα υγιεινό σύστημα τροφίμων μπορεί να γίνει εφικτό με τις κατάλληλες πρακτικές, κριτήρια και κανονισμούς.
Επομένως, η άρρηκτη σχέση που συνδέει τη θρέψη με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επεκτείνεται και στη σωστή, επαρκή και ορθολογική παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.
Πηγή FAO www.fao.org