Truemag

  • ΑΡΧΙΚΗπίσω στην αρχική
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕλίγα λόγια για εμάς
  • ΑΡΘΡΑόλα τα θέματα
    • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΡΑΣΕΙΣnutri δράσεις
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣνομικά ζητήματα
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑπως θα μας βρείτε
  • Home
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
  • Ειρήνη Κοντοπίδου
  • Στελίνα Βασιλειάδη
  • Φαίδρα Δάγκογλου
Αρχική / Άρθρα / Tο διοξείδιο του θείου ως συντηρητικό των κρασιών και των αφυδατομένων φρούτων

Tο διοξείδιο του θείου ως συντηρητικό των κρασιών και των αφυδατομένων φρούτων

1.                  Εισαγωγή:

 

Από τη στιγμή της συγκομιδής ενός τροφίμου είτε πρόκειται για τρόφιμο φυτικής προέλευσης είτε για τρόφιμο ζωικής προέλευσης αρχίζει η αέναη μάχη του ανθρώπου ενάντια στα μικρόβια που μπορούν να το αλλοιώσουν ή να προκαλέσουν ασθένειες σε αυτόν. Η διαδικασία που εφαρμόζει ο άνθρωπος, προκειμένου να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, ονομάζεται συντήρηση και μπορεί να γίνει είτε με την χρησιμοποίηση φυσικών μεθόδων, όπως είναι η αφυδάτωση, η ψύξη, η κατάψυξη, κ.α. είτε με τη χρησιμοποίηση ειδικών ουσιών που ονομάζονται συντηρητικά και ανήκουν στα πρόσθετα των τροφίμων. Ένα από τα χρησιμοποιούμενα συντηρητικά είναι και το διοξείδιο του θείου (Ε220).

 

 

2.                  Η χρησιμοποίηση του διοξειδίου του θείου στη συντήρηση των τροφίμων:

 

Το διοξείδιο του θείου χρησιμοποιείται τόσο στην παραγωγή κρασιών είτε στην παραγωγή αφυδατωμένων φρούτων για τη συντήρηση των προϊόντων αυτών.

 

Στην περίπτωση της οινοπαραγωγής, η διαδικασία προσθήκης διοξειδίου του θείου (θειώδους ανυδρίτη) ονομάζεται θείωση και γίνεται στο μούστο.

Το διοξείδιο του θείου:

1.                  Προστατεύει από ανεπιθύμητες οξειδωτικές αντιδράσεις.

2.                  Αναστέλλει την αλκοολική ζύμωση, κάτι που είναι κεφαλαιώδους σημασίας στην περίπτωση παραγωγής γλυκών κρασιών.

3.                  Επιβραδύνει τη μετατροπή του οινοπνεύματος σε οξικό οξύ, άρα του κρασιού σε ξύδι.

4.                  Διευκολύνει τη μεταφορά των φαινολικών ενώσεων και των οργανικών οξέων από τη φλούδα του σταφυλιού στο χυμό του.

 

Στην περίπτωση των αφυδατωμένων φρούτων, όπως είναι αφυδατωμένα μήλα, βερίκοκα και σύκα, εκτός από την αντιμικροβιακή δράση που ασκεί, προστατεύει και το χρώμα, αφού παρεμποδίζει τη δράση ενζύμων που μπορούν να προκαλέσουν τη λεγόμενο ενζυμικό μαύρισμα.

 

3.                  Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από τη χρησιμοποίηση του διοξειδίου του θείου ως συντηρητικού:

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται μικρές ποσότητες διοξειδίου του θείου στη διατροφή τους, σε κάποιους, όμως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους. Το διοξείδιο του θείου και τα άλλα θειώδη μειώνουν αισθητά την πρόσληψη βιταμίνης Β1, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως χρόνια κεφαλαλγία και πρόσκαιρη αμνησία. Ιδιαιτέρα κινδυνεύουν οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, στους οποίους ακόμα και η πρόσληψη λιγότερο από 10 mg θειωδών ενώσεων μπορεί να προκαλέσει ασθματική κρίση.

 

Παρά το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών, εξακολουθεί και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη συντήρηση των κρασιών και των αφυδατωμένων φρούτων, αφού είναι το μοναδικό συντηρητικό που μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του 90% των μικροβίων στα τρόφιμα αυτά.

 

4.                  Έρευνες για την αντικατάσταση του διοξειδίου του θείου από άλλες ουσίες:

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει σοβαρές προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντικατάσταση του διοξειδίου του θείου. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου so2say, έχουν ανακαλυφθεί φυσικά εκχυλίσματα που μπορούν να υποκαταστήσουν το διοξείδιο του θείου στο κόκκινο κρασί και σε άλλα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου, οι ερευνητές ενδέχεται να έχουν πλέον εντοπίσει συνδυασμό δύο εκχυλισμάτων φυσικής προέλευσης που μπορεί να υποκαταστήσει το SO2. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του κρασιού, η παρουσία SO2 θα μπορούσε να περιορισθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 95%. Κρασιά με το νέο πρόσθετο έχουν ήδη εξετασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γερμανία και θεωρήθηκαν εφάμιλλα με φιάλες αναφοράς που περιείχαν θείο. Οι δοκιμές συνεχίζονται και, εάν αποδειχθεί η τεχνική σκοπιμότητα του νέου εκχυλίσματος, θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση σχετικής άδειας.

 

 

Του Θωμά Ζαφειριάδη

Τεχνολόγου Τροφίμων MSc – Κτηνίατρου

 

Σεπ 19, 2020nutriexperts
Print Friendly, PDF & Email
Διατροφή μετά το ΠάσχαΑνακοίνωση ΕΟΦ για NUTRITION (weight loss caps)
Αναζητηση
  • Διατροφη
  • Συνταγες
  • Δρασεις
  • Υγεια
  • Επιστημονικα νεα
  • Εξυπνες συμβουλες
  • Ομορφια & αθληση
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18o Φεστιβάλ Φαγητού!
«Θέρμης Γεύσεις» – Γιορτή Γευσιγνωσίας
ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας
Η Στελίνα Βασιλειάδη σε ομιλία με την ΑΕΛΙΑ: “Η Συμβολή της Yoga και της Σωστής Διατροφής για τη ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού”
Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ξινόγαλα (αριάνι)
2,282 views
Μαγειρικά σκεύη. Ποια είναι κατάλληλα τελικά?
1,815 views
Ξεκίνησα γυμναστήριο και αντί να χάσω κιλά, έβαλα. Πώς γίνεται αυτό?
1,142 views

Το nutriexperts.gr δημιουργήθηκε από τρεις διαιτολόγους διατροφολόγους με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής, υγείας και τροφίμων.
Συμβουλές ομορφιάς δίνουν ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της αισθητικής και της άθλησης. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη υγιεινές συνταγές που προτείνουν chef, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, με το δικό μας διατροφικό σχολιασμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • Uncategorized
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ & ΑΘΛΗΣΗ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
  • FROZEN YOGURT ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Ενημέρωση ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση “Σαλάμι Λευκάδος” και με ανάκληση εδέσματος «Ρώσικη σαλάτα»
  • ΡΗΞΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ